Done it:
workshop
15-11-19

van stress naar kracht

 

Wat zegt het gedrag van anderen jou?  

“Ik heb waardevolle informatie gekregen, die ik direct en concreet naar mijn situatie kon vertalen. Niet alleen inzicht in mijn handelen, maar ook hoe ik dit kan beïnvloeden. Indrukwekkend!” Henriëtte

Een allergie voor dominant gedrag? Of passiviteit?

Het gedrag van de ander waaraan jij je stoort, vertelt jou veel over je eigen kwaliteiten. Dit is namelijk het positief tegenovergestelde.

  • Heb je een hekel aan star gedrag? Dan is mogelijk flexibiliteit een kwaliteit van je.
  • Irriteer jij je aan slachtoffergedrag? Waarschijnlijk onderneem jij graag actie.
  • Vind jij pessimisme storend? Grote kans dat positiviteit jouw kwaliteit is.
Jouw kern

Herken je dit vanuit je kindertijd? Dat je mensen met dergelijk gedrag eng of onplezierig vond? Dan is dit zelfs een kernkwaliteit! Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterke kanten, krachten of positieve eigenschappen waar we bij iemand direct aan denken. Een kernkwaliteit gaat over jou in de basis en jouw identiteit. Halen we deze kwaliteit weg? Dan ben jij jij niet meer.
Kernkwaliteiten zeggen iets over jouw natuur. Ze gaan je makkelijk af. Vaak zijn dit de kwaliteiten waarover mensen je complimenteren. En wat doen we, nuchter en bescheiden zoals we zijn? Juist! Complimenten wuiven we weg. Iets typisch Nederlands, een cultuurdingetje. “Doe maar gewoon, dan doen we al gek genoeg”. “Joh, dat is toch normaal”. Niet gek, dat we onze kernkwaliteiten niet meer op het netvlies hebben…

Leuk of niet? De ander spiegelt jou

Niet alleen het gedrag waaraan jij je stoort (jouw allergie). Ook het gedrag dat je in een ander bewondert, kun je gebruiken om je eigen kracht helder te krijgen. Wat je bewondert, zegt veel over jouw uitdaging.
En, wat je regelmatig naar je hoofd geslingerd krijgt: “Jij doet ook altijd zo…”, “Doe eens niet zo…” (bijvoorbeeld: paniekerig of preuts). Dat zegt weer iets over je valkuil. Best handig toch, het gedrag van de ander?

Balans, in een notendop

Uiteindelijk gaat het om de balans. Stress en minder plezierige situaties of mensen kennen we allemaal. Helaas heeft dit zijn effect op jou. Passieve mensen (allergie) zorgen ervoor dat jij teveel hooi op je vork neemt (valkuil). Wat een teveel van het goede is van je kernkwaliteit (doen, ondernemen, actief). Teveel hooi op je vork wil je niet. Jouw uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil, bijvoorbeeld: loslaten, delegeren of hulp vragen.
De kernkwaliteit en uitdaging zijn elkaar aanvullende kwaliteiten. Het gaat er om de balans te vinden tussen bijvoorbeeld actief zijn en hulp vragen. Door de uitdaging te ontwikkelen, kun je voorkomen dat je in je valkuil schiet.

Successen

Je uitdaging aangaan, is echter niet zo eenvoudig. In de workshop of coaching krijg je meer inzicht en weet je hoe je -met succes- je uitdaging kunt aangaan. Voor een goede balans. Jij in je kracht! Wil je hierover meer weten? Of je aanmelden voor coaching of de workshop? Neem gerust contact op.

“Een hele fijne workshop met complimenten voor de duidelijke taal. Ondanks dat het niet eenvoudig is om met mijn ‘zwakkere’ kanten en uitdagingen om te gaan, vond ik het heel verhelderend” 

“Voor mij was het een inspirerende ochtend waarin helder werd uitgelegd dat we zelf voor een fijnere werkomgeving kunnen zorgen. Goede presentatie met een vleugje humor en opdrachten waarmee je thuis en op het werk goed vooruit kunt.” Elfi

“Mooie en leerzame workshop, wat het gedrag van de ander over jezelf vertelt. Goede en heldere voorbeelden om de vertaalslag naar jezelf te maken!” Frank

ben je nieuwsgierig of heb je vragen?

wil je meer weten?