Tips voor meer aandacht

Meer focus.. Hoe dan?

Voor iedereen heel persoonlijk

In de huidige crisistijd werkt half Nederland thuis en worden de thuiswerkers niet alleen geconfronteerd met hun niet-instelbare werkplek en onsteady WiFi-verbinding, maar mogelijk ook met de kids, de hond en de partner die ook thuis is. Uitdaging des te meer om met elkaar een ritme en modus te vinden en een fijne en rustige werkplek te creëren. Want plots ligt de focus tijdens je werkdag niet alleen op je werk, maar roepen ook andere zaken om aandacht.

Hoe houd je focus nu dit niet zo eenvoudig is? Focussen is iets persoonlijks. Wat voor de één wel werkt, werkt niet voor de ander. Hier vind je diverse tips. Kijk of er een tip is, die je aanspreekt. 

Duidelijke motivatie

Concentratie en motivatie kunnen niet los van elkaar worden gezien. Benoem zo veel mogelijk voordelen van het afronden van een taak of afspraak, en gebruik deze om je motivatie te versterken. Zo krijg je direct meer focus, maak je betere keuzes en zeg je makkelijker ‘nee’. Positieve aandacht helpt.

Met Corona-uitdagingen? Je motivatie is ook om bijvoorbeeld de kids te laten ontbijten. Logisch toch? Doe ook dit met aandacht. Geef jezelf een schouderklopje en pak je werk weer op zodra kan.

Je tijd goed indelen

Probeer een dag van tevoren je tijd voor de volgende dag goed in te delen. Ben je bewust van wanneer jij je met welke taak of afspraak bezig wilt houden. Dan heb je geen afleiding van het kijken op de klok of in je agenda.

Met Corona-uitdagingen? Plan minder taken en afspraken in, zodat je ruimte hebt voor onverwachte en onvoorziene aandachtsvragers. Waarschijnlijk is je werkniveau dan ook nog steeds voldoende. Bespreek met je partner wie wanneer werkt en houd je partner vrij als die werkt en viceversa. Kies ervoor om bijvoorbeeld (incidenteel) twee uur in de avond te werken, maar besef wel dat dit je overdag iets moet opleveren want de rek opzoeken, is onverstandig.

Vermijd afleidingen

We zijn zelf verantwoordelijk voor het toelaten van afleidingen. Maak een lijstje van al je afleiders: de klok aan de muur, collega’s die storen, meldingen op je computerscherm of geluidjes op je mobiele telefoon. En bij thuiswerken: de hond die rondloopt of de huishoudelijke taken die je voor ogen hebt. Een klok en telefoon berg je tijdelijk op. Plaats een niet storen-bordje of stoplichten (ze bestaan!). Werk in een aparte/ afgesloten ruimte. Gun je zelf twee uur ongestoord werken.

Met Corona-uitdagingen? Ook dan geldt focus. Spreek met je partner af wie wanneer voor de kids zorgt. Mocht je kindje jou onverhoopt een keer storen, geniet ervan. En bovenal, straf je zelf niet en voel je niet schuldig. Het zij zo in deze tijd. Je “wint” toch ook tijd doordat je minder reistijd, afspraken en onderbrekingen (door collega’s) hebt.

To do

Een to-do lijst helpt ontzettend om gefocust aan de slag te gaan. Doelen geven richting en zijn belangrijk voor groei en ontwikkeling. Zonder doelen laat jij je al gauw leiden door de waan van de dag. Zorg voor realistische en haalbare (sub)doelen, zodat ze leiden tot succes.

Maak een overall lijst voor alle werk-to-do’s en maak een specifiek lijst voor jouw werkdag. Zo verlies je alle ideeën en taken niet uit het oog, maar heb je focus voor je werkdag. Zet liever een taak minder op de lijst zodat alles haalbaar is (positieve ervaring), dan een volle lijst die teveel blijkt te zijn (“zie je wel, dat ik niets afkrijg”/ negatieve ervaring). Sluit je werkdag af met het evalueren van je lijst en maak een nieuwe voor de volgende dag. Plan hier bewust tijd voor in. Afstrepen! Heerlijk toch?

Stop multitasken

Vroeger was multitasken in. Nu gelukkig minder. Multitasken helpt niet. Het zorgt voor versnipperde aandacht. Je doet minder, omdat je tijd verliest als je steeds switcht. Het kost ons brein tijd om er elke keer weer ‘in’ te komen. Vergelijk het met het lezen van een boek. Als je het boek oppakt, lees je eerst terug waar je bent gebleven. 

Ritme en regelmaat

Regelmatig eten en slapen versterkt je energie en focus. Als je fit en uitgerust bent, heb je een betere focus dan wanneer je moe en uitgeput bent. Een ritme dat bij jou past, helpt.

Met Corona-uitdagingen? Kijk welk ritme prettig is om wat werk gedaan te hebben voordat je kinderen zich melden. Dat werkt motiverend. Vervroeg je ritme, laat je kinderen meer uitslapen of zorg dat alles en iedereen op tijd klaar is voor je reguliere werkdag.

Uitdaging

Als jij je verveelt of te weinig uitdaging hebt, gaat je brein op zoek naar afleiding. Door een taak uitdagender te maken, voeg je meer prikkels toe waardoor jij je meer moet focussen. Zo ontstaat er minder ruimte voor afleiding. Koppel een mini-uitdaging aan een simpele taak (bijvoorbeeld: onthoud de naam van iedere vijfde invoer). Haal de deadline naar voren. Verhoog je werktempo zodat je jouw aandacht wel bij de taak moet houden. Of, zet een muziekje op (wel een playlist die je brein al kent, anders leidt het teveel af).

Met aandacht

Dat wat je doet, doe je met aandacht. Daarover gaan de tips. Lopen zaken onverhoopt toch anders? Dat is niet het einde van de wereld. Besluit jij je op het andere te focussen. Dan is dat oké en doe dat dan met volle aandacht!

Gun jezelf een afleider

Geconcentreerd werken is helemaal top. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Ontspannen mag ook tijdens werk. Daar worden we allemaal vrolijker van toch? Bij beeldschermwerk/ zittend werk is het overigens verpicht om geregeld van je stoel af te komen en iets anders te doen. Maak een praatje met een collega of doe een ommetje. Of thuis: laat de hond uit, geniet van je koffiemomentje, bel je moeder of stop een was in de wasmachine. Af en toe moet je brein er langer tussen uit. Die periode heet vakantie.

We hebben geen tekort aan tijd, maar een tekort aan focus.

Less is more.

ben je nieuwsgierig of heb je vragen?

wat is jouw droom?