Meer balans

Jezelf vooropstellen?

Waarom dat nog niet zo eenvoudig is

Vind je het niet eenvoudig om jezelf voorop te stellen? Aan de hand van een voorbeeld lees je hoe je prachtige kwaliteiten -maar ook je oordelen- je hierbij kunnen belemmeren.

Je bent begaan met de ander en wilt helpen. Soms is je drive zo sterk dat je opgaat in de ander, de ander voorop stelt en jezelf wegcijfert. De ander is geholpen en ontzorgd. Maar waar ben jij? Ondanks je mooie kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld hulpvaardigheid, gevoeligheid en inlevingsvermogen, ervaar je stress en verlies je energie.

Diverse klanten zie ik hiermee worstelen. En herken het zelf ook. De uitdaging is om het “teveel van het goede” van je kwaliteit, ofwel je valkuil, om te buigen naar balansversterkend gedrag. Jezelf vooropstellen. Je kunt de ander alleen helpen als je goed voor jezelf zorgt. Klinkt cliché. Maar is wel waar.

Waarom is jezelf vooropstellen nog niet zo eenvoudig? Omdat je wellicht een hekel hebt aan egoïstisch gedrag of haantjes? Want ben je niet bang om als egoïstisch over te komen als je voor jezelf kiest? Je wilt zo niet door een ander gezien worden. Daar waar je een allergie voor hebt (en dus een oordeel), weerhoudt je om jouw eigen uitdaging aan te gaan. Een uitdaging die positief voelt en voor balans zorgt. Het kan zeker!

Wil je daarbij coaching of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met mij op.

ben je nieuwsgierig of heb je vragen?

wil je meer weten?