Een nieuwe koers

Financiële zekerheid loslaten?

Het verhaal van Iris  

Wat als je loopbaantraject een nieuwe koers oplevert, waarbij je inkomsten inlevert? Je droombaan betaalt minder. Of je gaat een opleiding doen waardoor je minder uren kunt werken. Wat als je hervonden passie niet strookt met je behoefte aan zekerheid? Allerlei belletjes die rinkelen en stemmetjes die van zich laten horen. Kies je voor je passie en nieuwe energie of heeft je zekerheidsbehoefte de overhand waardoor je een concessie doet en “nee” zegt tegen je nieuwe uitdaging? 

Lees hier het verhaal van Iris. Zij gaat weer naar school en werkt parttime met een lager salaris. Ze verdient nu 400 netto per maand minder.

Het besef
Ik werkte op een gesloten afdeling als verzorgende IG en 2 keer langdurig uitgevallen vanwege burn-out klachten. Gek, want ik was toen pas 22. Brenda en ik kwamen er al snel achter dat ik niet in de juiste functie zat. Voornamelijk paste de onregelmatigheid mij niet. Tel daar een dosis werkdruk en verantwoordelijk bij op. En ik kon de som maken; dit ging hem niet worden. In het begin was dit behoorlijk lastig voor mij, ik had tenslotte 3 jaar lang een opleiding gevolgd, een vast contract bij mijn toenmalige werkgever en een huis gekocht waarbij financiële verplichtingen horen. Ik heb een zorghart, maar de verzorging past niet bij me, maar wat dan wel?”

Mijn nieuwe koers
Na diverse coachingssessies over wensberoepen, randvoorwaarden, de uitkomsten van een beroepskeuzetest, persoonlijkheids- en interessetest en een realistische blik van ons beiden besloot ik om te gaan voor een functie als doktersassistente. Dat betekende wel terug naar school, parttime werken en salaris inleveren.

Zorgen bespreken & focus
Naast de coaching heb ik diverse gesprekken gehad met mijn ouders en mijn partner. Voor hen was het net zo onzeker als voor mijzelf omdat ik veel (financiële) zekerheid zou opgeven bij deze carrièreswitch. Dit werd (gelukkig) al snel een feit. Ik vond in no-time een huisarts die mij wilde gaan opleiden tot doktersassistente. Ik weet dat de opleidingsplaatsen heel beperkt zijn; ik geloof erin dat dit zo heeft moeten zijn en dat dit bevestigde dat ik de juiste keuze had gemaakt. De huisarts bood mij een leerwerkplek aan met een salaris wat inderdaad een stuk lager was dan mijn vorige salaris. Toch besloot ik door te zetten en voor de opleiding te gaan.  

Bepalende factor
Door het loopbaantraject heb ik geleerd om voor mezelf te kiezen en mijn eigen geluk te bepalen, geen afwachtende houding aan te nemen maar te gaan voor actie en stappen maken. Ik was er 100% van overtuigd dat ik doktersassistente wilde worden, hier zou ik echt gelukkig van worden. Alle randvoorwaarden die ik voor mezelf had, paste bij deze functie. Ja, ik zou een stuk minder betaald krijgen waarmee een deel financiële zekerheid weg zou vallen. Maar ik besefte me dat ik nu nog jong ben. Mijn vriend heeft wel een vast salaris, het zou te overbruggen moeten zijn. Daarbij ga ik straks na afronding van mijn opleiding weer meer verdienen en heb ik een baan die bij mij past, niet alleen voor nu maar ook zeker met oog op de toekomst. Mijn plaatje in de verzorging was zwart-wit en, nu is het in kleur!

ben je nieuwsgierig of heb je vragen?

wil je meer weten?