laagdrempelig traject

Tips voor vergoeding

zelf aan de lat van je talentontwikkeling en loopbaankoers

loopbaancoaching

voor particulieren

Jij neemt zelf het initiatief voor de loopbaanbegeleiding en betaalt voor het traject. Om de mogelijkheden voor iedereen toegankelijk te houden, ontvang je als particulier een korting. Deze korting is al verwerkt in de bedragen die vermeld zijn op deze website. Voor ZZP’ers zijn de genoemde bedragen excl. BTW. Heb je hierover vragen, neem gerust contact met me op.

heb je een werkgever?

Goed nieuws! De meeste werkgevers hebben (jaarlijks) budget voor persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Vraag je werkgever of hij wil investeren in jouw talentontwikkeling en inzetbaarheid. Jouw werkgever is gebaat bij een medewerker die fit en inzetbaar is. En mocht je een volgende stap in je carrière zetten, dan waardeert hij dat je deze uit kracht zet. Het is normaal dat werkgevers betalen voor loopbaancoaching. NB. de genoemde bedragen op de website betreffen het particuliere tarief. De werkgeverstarieven vind je hier.

Nieuwsgierig naar vergoedingsmogelijkheden?

* Check je CAO: grote kans dat daarin een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen.
* Ga de mogelijkheden na bij HR: de afdeling Human Resources (HR) beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget, dat o.a. besteed kan worden aan coaching.
* Bespreek je behoefte en motivatie met je leidinggevende: het kan zijn dat niet HR maar je leidinggevende over het ontwikkelbudget gaat.

Tips voor een goed gesprek met je leidinggevende of HR

Twijfel je over hoe je het beste het gesprek kunt aangaan? Ervaar je een drempel? Hier een aantal tips voor een goede voorbereiding:

Winst voor jou én je werkgever

Bij iedere coaching is het van belang om helder te hebben wat je vraag is en wat je wilt bereiken. Dit geeft focus. Als je hierin duidelijkheid voor jezelf hebt, probeer het voordeel voor de werkgever te formuleren. Kijk of je jouw leerdoel kan relateren aan een van de organisatie- of teamdoelstellingen. Werkgevers hebben baat bij effectieve en gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten. Jouw welzijn is dus belangrijk voor je werkgever.

Duidelijke motivatie

Vertel aan je leidinggevende of HR wat het jou oplevert. Dat dit je motivatie voor het werk versterkt en zelfs, dat je voelt dat je daardoor meer van jezelf kunt laten zien. Grote kans dat ze zien, dat dit ook hen iets kan opleveren. Jij in je kracht kan van onnoemelijke waarde in het werk zijn en bijdragen aan het beter functioneren van de organisatie.

Ervaringen van anderen

Check bij collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van het opleidings- of ontwikkelbudget. Wellicht blijkt dat dit vaker aan de orde is. Zo ja, dan is dat voor jou drempelverlagend.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is goed je te beseffen dat werkgevers het prettig vinden als medewerkers zelf ook verantwoordelijkheid nemen (zelfregie) en een deel van de investering voor hun rekening nemen. Bijvoorbeeld door de coaching in eigen tijd te doen.

Vertrouwelijkheid

Weet dat de inhoud van de coaching altijd vertrouwelijk is, ook al betaalt je werkgever. Je houdt zelf de regie.

Heb je hulp nodig om jouw behoefte helder te krijgen of een steuntje in de rug? Neem gerust contact met me op voor sparring.

Alternatief: subsidieregeling

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een tijdelijke subsidieregeling waarmee je een ontwikkeladvies kunt krijgen: naast een gratis en vrijblijvende kennismaking ontvang je minimaal 4 uur gesubsidieerde coaching ter waarde van € 700. Het geeft jou als (niet)werkende of zzp’er de regie over je loopbaan en handvatten om jouw inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te verbeteren. De subsidieaanvraag wordt voor je geregeld. NB. Update d.d. 2 december 2020: op dit moment is er geen subsidie meer beschikbaar. Het kan zijn dat vanwege het crisisprogramma NL leert door dat er wellicht medio 2021 weer een initiatief vanuit de overheid wordt opgestart.
Tip: check je rechtspositie. Mogelijk heeft de CAO of je werkgever dit voorbeeld van het ministerie overgenomen.

Alternatief: keuzebudget of eindejaarsuitkering

Veel werkgevers faciliteren hun medewerkers tegenwoordig met een persoonlijk keuzebudget of eindejaarsuitkering. Een potje dat je kunt inzetten voor een extra uitbetaling, het kopen van verlof of het betalen van een opleiding of coaching. Bij een uitkering betaal je belasting over dit bruto bedrag en houd je onderaan de streep minder over. Door dit budget te gebruiken voor het betalen van de coaching heb je belastingvoordeel. Je betaalt de begeleiding weliswaar zelf. Je voorkomt een belastingheffing over dit bedrag. Effectief/ netto kost de coaching je dus minder.

wat kan loopbaancoaching voor jou betekenen?

meer weten?