laagdrempelig traject

Tips voor vergoeding

zelf aan de lat van je talentontwikkeling en loopbaankoers

loopbaancoaching

voor particulieren

Jij neemt zelf het initiatief voor de loopbaanbegeleiding en betaalt voor het traject. Om de mogelijkheden voor iedereen toegankelijk te houden, ontvang je als particulier een korting. Heb je hierover vragen, neem gerust contact met me op.

heb je een werkgever?

Goed nieuws! De meeste werkgevers hebben (jaarlijks) budget voor persoonlijke ontwikkeling, opleiding of verzuimpreventie. Vraag je werkgever of hij wil investeren in jouw talentontwikkeling en inzetbaarheid. Jouw werkgever is gebaat bij een medewerker die fit en inzetbaar is. En mocht je een volgende stap in je carrière zetten, dan waardeert hij dat je deze vanuit jouw kracht zet. Het is normaal dat werkgevers betalen voor loopbaancoaching. De zakelijke informatie vind je hier

Nieuwsgierig naar vergoedingsmogelijkheden?

* Check je CAO: grote kans dat daarin een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen.
* Subsidieregeling: op dit moment is er een subsidie beschikbaar voor Rijksambtenaren en een Ontwikkeladvies voor mensen met een opleidingsniveau tot MBO 2.
* Ga de mogelijkheden na bij HR: de afdeling Human Resources (HR) beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget, dat o.a. besteed kan worden aan coaching.
* Bespreek je behoefte en motivatie met je leidinggevende: het kan zijn dat niet HR maar je leidinggevende over het ontwikkelbudget gaat.

Tips voor een goed gesprek met je leidinggevende of HR

Twijfel je over hoe je het beste het gesprek kunt aangaan? Ervaar je een drempel? Neem contact met me op zodat ik met je kan meedenken, of lees onderstaande tips voor een goede voorbereiding:

Winst voor jou én je werkgever

Bij iedere coaching is het van belang om helder te hebben wat je vraag is en wat je wilt bereiken. Dit geeft focus. Als je hierin duidelijkheid voor jezelf hebt, probeer het voordeel voor de werkgever te formuleren. Kijk of je jouw leerdoel kan relateren aan een van de organisatie- of teamdoelstellingen. Werkgevers hebben baat bij effectieve en gemotiveerde medewerkers die goed in hun vel zitten. Jouw welzijn is dus belangrijk voor je werkgever.

Duidelijke motivatie

Vertel aan je leidinggevende of HR wat het jou oplevert. Dat dit je motivatie voor het werk versterkt en zelfs, dat je voelt dat je daardoor meer van jezelf kunt laten zien. Grote kans dat ze zien, dat dit ook hen iets kan opleveren. Jij in je kracht kan van onnoemelijke waarde in het werk zijn en bijdragen aan het beter functioneren van de organisatie.

Houvast

De inhoud van het loopbaantraject geeft jou houvast. Je weet dat alle belangrijke elementen voor meer werkplezier aan bod komen. Jouw persoonlijk proces stopt niet met de laatste sessie. Daarna zul je op eigen kracht de stappen zetten die voor jou belangrijk zijn. Betaalt je werkgever het traject, dan ontvangen jullie beiden na afloop een rapportage (na afstemming met jou uiteraard). Zo wordt ook voor de werkgever duidelijk hoe hij jou verder kan ondersteunen. Duidelijkheid op “papier” helpt jullie om met elkaar een goed gesprek te voeren over jouw persoonlijke ontwikkeling. Het geeft jullie beiden houvast.

Loopbaanvragen zijn normaal

Werkgevers voeren tegenwoordig beleid op vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en goed werkgeverschap. Wellicht spelen dergelijke thema’s ook bij jouw organisatie? Weet dat werkgevers deze thema’s belangrijk vinden, omdat ze a. weten dat veranderingen alledaags zijn en inzetbaar zijn en blijven een must is, b. steeds meer inzien dat verzuim en burn-out hoge kostenposten zijn en c. zien wat het waard is als een medewerker op zijn plek zit, vitaal en fit is. Meer en meer is het gewoon dat medewerkers aan hun inzetbaarheid werken en loopbaanvragen stellen.

Ervaringen van anderen

Check bij collega’s of zij al eens gebruik hebben gemaakt van het opleidings- of ontwikkelbudget. Wellicht blijkt dat dit vaker aan de orde is. Zo ja, dan is dat voor jou drempelverlagend.

Loopbaan = persoonlijke coaching

Loopbaancoaching is.. in the end niets meer en minder dan persoonlijke coaching. Hoe kom jij meer in je kracht? En hoe geef jij aandacht aan dat wat voor jou belangrijk is? In geval “loopbaan” (helaas) nog een negatieve lading heeft, kun je het ook verwoorden als persoonlijke coaching of coaching in het kader van je POP.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is goed je te beseffen dat werkgevers het prettig vinden als medewerkers zelf ook verantwoordelijkheid nemen (zelfregie) en een deel van de investering voor hun rekening nemen. Bijvoorbeeld door de coaching in eigen tijd te doen.

Vertrouwelijkheid

Weet dat de inhoud van de coaching altijd vertrouwelijk is, ook al betaalt je werkgever. Je houdt zelf de regie.

Houvast

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Heb je hulp nodig om jouw behoefte helder te krijgen of een steuntje in de rug? Neem gerust contact met me op voor sparring.

Alternatief: keuzebudget of eindejaarsuitkering

Veel werkgevers faciliteren hun medewerkers tegenwoordig met een persoonlijk keuzebudget of eindejaarsuitkering. Een potje dat je kunt inzetten voor een extra uitbetaling, het kopen van verlof of het betalen van een opleiding of coaching. Bij een uitkering betaal je belasting over dit bruto bedrag en houd je onderaan de streep minder over. Door dit budget te gebruiken voor het betalen van de coaching heb je belastingvoordeel. Je betaalt de begeleiding weliswaar zelf. Je voorkomt een belastingheffing over dit bedrag. Effectief/ netto kost de coaching je dus minder.

wat kan loopbaancoaching voor jou betekenen?

meer weten?